Wiele myślimy o zdrowej diecie i produktach, które spożywamy na co dzień. Okazuje się jednak, że trochę inaczej wygląda kwestia w przypadku żywienia dzieci.
Przyjęliśmy, że wszystkie produkty spożywcze, które są dedykowane najmłodszym to zdrowa i bezpieczna opcja na co dzień. Wprawdzie większość z nich posiada wszystkie niezbędne certyfikaty, ale istnieje zasadnicza różnica pomiędzy żywnością eko a tradycyjną.
Dieta dzieci, niezależnie od ich wieku, powinna składać się z produktów pełnoziarnistych, posiadających odpowiednią porcję witamin, a także być pozbawiona konserwantów i wszystkich szkodliwych substancji, które negatywnie wpłyną na ich zdrowie. Dlatego też coraz więcej rodziców decyduje się na kupno żywności ekologicznej.
Produkty dostępne w sklepach nie zawsze są dobrym wyborem – zwłaszcza jeśli staramy się unikać cukrów prostych. Czy produkty z etykietą eko są lepszym rozwiązaniem? Czy warto wybierać ekologiczne słodycze dla dzieci?
Produkty ekologiczne dla dzieci – zalety
Żywność ekologiczna z reguły jest wysokiej jakości i pozbawiona jest zbędnych składników, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zdrowie dzieci. Jest ona pozyskiwana z produktów roślinnych oraz zwierzęcych, które są wytwarzane w gospodarstwach unikających stosowania pestycydów czy sztucznych nawozów.
W efekcie posiadają one zdecydowanie więcej witamin, minerałów oraz składników odżywczych niż produkty pozyskiwane z gospodarstw konwencjonalnych. Ta kwestia jest niezwykle istotna w perspektywie żywienia dzieci innymi produktami niż mleko matki czy mleko modyfikowane.
Pomimo tego, że żywność dla dzieci przed dopuszczeniem do sprzedaży przechodzi szereg testów i badań, nie zawsze jest bezpieczna dla ich zdrowia. Produkty, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach posiadają syntetyczne dodatki i aromaty, poprawiające wygląd żywności, a także jego smak. W wielu ogólnodostępnych produktach znajdziemy konserwanty przedłużające trwałość produktu, a także wzmacniaczy smaku, zachęcających dzieci do zjedzenia swojej porcji.
Ekologiczna żywność dla dzieci pochodzi z certyfikowanych upraw rolniczych. Prowadzący takie gospodarstwo stosują jedynie naturalne nawozy, co nie tylko wpływa na wartości odżywcze upraw, ale przede wszystkim nie niszczy gleby i środowiska.
W ekologicznych gospodarstwach rolnych, zwłaszcza hodowlanych, zwierzęta są karmione paszą bez zbędnych dodatków, a także trzymane są w dobrych warunkach. W efekcie żywność dla dzieci wyróżnia się znacznie lepszym składem.
Dlaczego warto kupić ekologiczne słodycze dla dzieci
Istnieje wiele teorii na temat tego, czy dzieci powinny spożywać słodycze i jaki wpływ ma cukier na ich rozwój. Pomimo tego, że we wszystkim najważniejszy jest umiar, ciekawą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy, są ich ekologiczne odpowiedniki.
Ekologiczne słodycze różnią się od ich tradycyjnych odpowiedników składem. Nie zawierają one cukrów prostych, słodzików oraz barwników. Spożywanie ekologicznych słodyczy nie tylko wpłynie na utrzymanie stałej masy ciała u rosnącego dziecka, ale również nauczy go dobrej relacji z produktami, na które z pewnością będzie miało ochotę.
Ekologiczne słodycze nie tylko posiadają odpowiedni certyfikat eko oraz bio, ale również same produkty są wytwarzane w zupełnie inny sposób. Zawsze to zdrowsza i bezpieczniejsza alternatywa niż czekolada, która w większości składa się ze szkodliwego cukru. Na co zwrócić uwagę w przypadku słodyczy dla dzieci?
Jak wygląda skład ekologicznych produktów dla dzieci?
Wszyscy wiemy, że dzieci uwielbiają słodycze i bardzo chętnie sięgają po różnego rodzaju cukierki i czekoladki. Warto jednak tradycyjne słodycze zastąpić zdrowszą alternatywą. Ekologiczne słodycze znacznie różnią od tych przetworzonych, które znajdują się w niemal każdym sklepie. Eko słodycze dla dzieci są produkowane jedynie z certyfikowanych składników, a także nie posiadają żadnych barwników i szkodliwych związków chemicznych.
Lepszy skład widać na przykład w czekoladzie, która ma aż 99 procent kakao i zero cukru. Podobnie kwestia wygląda w przypadku cukierków oraz żelek, które zamiast dużej ilości cukru i wzmacniaczy smaku wytwarzane są z naturalnych soków owocowych. Ekologiczne produkty dla najmłodszych są pełnoziarniste, a także zawierają w swoim składzie niemal same warzywa i owoce. Są pozbawione skrobi oraz konserwantów, dzięki którym dany produkt ma dłuższą datę przydatności.